internet-onderzoek seksadvertenties

Het is al jaren duidelijk uit allerlei berichten dat burgemeesters een particulier huis sluiten omdat er prostitutie plaatsvindt en dat hij dat onderzoek opstartte naar aanleiding van de gevonden advertenties op internet. En natuurlijk is opsporing van mensenhandel en uitbuiting belangrijk! Maar vaak lijkt het meer op bestrijding van sekswerk en het onmogelijk maken van een legaal beroep – ook al gaat het slechts om één thuiswerker.

 

De politie heeft er zoekmachines op gezet en dat heet ‘webcrawlen’, in het kader van opsporing van (mogelijke) mensenhandel. Ze verzamelen bv. de advertenties en foto’s en beoordelen dan of er mogelijk mensenhandel in het spel kan zijn en slaan die verdenkingen/verdachten op in de Politieregisters.

Zij melden deze ‘verdenkingen’ op enig moment aan de Burgemeesters en die beslissen vervolgens over nader onderzoek of de te nemen maatregelen. Soms wordt het ook meegenomen in een algemene actie bij  opsporing criminele activiteiten en ondermijning. (‘Even een wijk of industrieterrein uitkammen.)

 

Het onderzoek richt zich niet in eerste aanleg op een verdachte en vervolgens gaat het om een ‘mogelijke, eventuele verdachte’. Eigenlijk ontbreekt de legitimatie tot dat soort webcrawl-onderzoek en opslag van die gegevens; het is dus feitelijk onwettig – de basis van zo’n melding en het ingrijpen is dus onrechtmatig verkregen bewijs. Men beweerd als excuus dat het slechts een geringe inbreuk op de grondrechten van een verdachte is. Daar was onlangs een Rechter het ook niet mee eens!

 

Het ontbreken van een wettelijke basis kan andermaal mensenhandelaren/uitbuiters in de kaart spelen – dat zal toch ook niet de bedoeling zijn dat die een veroordeling ontlopen?! Er ligt sedert juni 2022 wel een motie voor aan de Kamer voor wetgeving terzake.

 

Het staat weer model voor de onzorgvuldigheid rond het sekswerk en dat dan kennelijk maar begrepen moet worden dat men dat tòch met legitiem gezag doet omdat het nu eenmaal prostitutie is – in ieder geval niet omdat de wetgeving toereikend is! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *