Banken

 

Banken en DNB sluiten compromis over knellend witwastoezicht

Banken krijgen van de toezichthouder (AFM) meer vrijheid. Alleen klanten met een hoog risico krijgen dan nog te maken met intensieve controles. Men wil gerichter gaan controleren.

Het is de vraag of wij dan nu al direct op een versoepeling mogen rekenen, ook al zijn de vergunde seksbedrijven over-gecontroleerd en in de regeljas gehesen die voor financiële malversaties geen ruimte laten. De sekswerkers die er werken vallen onder een zelfde regel-en controle-druk.

Er wordt echter in de berichten ook gemeld dat men aan zulke uitzonderingen werkt voor bedrijven die werken in een ‘risicosector’.

De NVB publiceerde woensdag vijf standaarden voor het risicogebaseerd klantonderzoek. De komende tijd komen er daar nog twaalf bij, onder meer voor non-profitorganisaties, sekswerkers en cryptobedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld coffeeshops en bedrijven die veel betalingen in contant geld aannemen.

Normalisering van de relatie tussen banken en klanten kweekt ook – over en weer – meer vertrouwen en gaan aannames en vooroordelen naar de achtergrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *