Over Arbeidsomstandigheden

 

 Uit de vele regels die van toepassing zijn op sekswerk en seksbedrijven  – bv in de Gemeentelijke vergunning/ Apv/ Hygiënerichtlijn/ bouwbesluit en het Fiscaal voorwaardenpakket enz. – is al veel duidelijk welke arbeidsomstandigheden thans gelden, zodat seksarbeid legaal kan plaatsvinden.

 

Buiten nieuwe Wetgeving ‘in behandeling’ (Wrs en Wgts), is ook het zg. voorwaardenpakket van de opting-in onder het vergrootglas komen te liggen; nodig, want de tekst werd in 2008 ontwikkeld en is toe aan enige modernisering.

Het zg, voorwaardenpakket is bedoeld ter toetsing en het toepassen van de fiscale regel, maar die voorwaarden laten zich ook lezen als arbeidsomstandigheden.

 

Over dat toetsingspakket  is al vanaf medio 2020 weer overleg opgestart – door Corona werd het vertraagd – maar laatstelijk in november 2022 weer ter tafel.

 

Er zijn voorstanders voor regels die lijken op zaken die met loondienst vergelijkbaar zijn. Men denkt daarmee het zg. voorwaardenpakket op te waarderen. Maar er is in de sector geen sprake van loondienst: wel van zelfstandig ondernemerschap/ beroepsmatig werk of de zg. opting-in regeling. Die laatste regeling is van toepassing als er géén sprake is van loondienst of van zelfstandig ondernemerschap; anders mag de regeling niet worden toegepast. Om dat te toetsen is dus dat ‘Voorwaardenpakket’ ontwikkeld.

Er zit dus nu het gevaar in als de opting-in toetsing
zich gaat uitbreiden tot een totaal-arbeidsvoorwaarden-pakket. Daar moet goed naar de consequenties gekeken worden voor en door  alle belanghebbenden. Zo zou, als het  gemoderniseerde stuk alleen bij opting-in zou gelden, slechts werken in de zg. gesloten seksbedrijven (clubs, privéhuizen ed.) en een beperkt aantal escort-bedrijven. Dus ook niet bij de vergunde raambedrijven (zelfstandig ondernemers)

 

Zou dat voor alle sekswerk gelden – vergund en onvergund, bedenk ook dat het dan ontwikkeld wordt  voor hooguit 15% werkenden in de seksbedrijven en dat 85% ongeregeld aanbod dat niet tot nauwelijks gaat raken! Dat is hooguit nog hapsnap binnen die regels aan te pakken.

Dan krimpt die 15 % openlijk werkenden gegarandeerd nog verder weg en verlies je elke grip op het totale aanbod. En houdt je amper nog legale bedrijven over.
Goedbedoelde ideeën  kunnen dan de plank flink misslaan: en daarmee on-vergund werken ondersteunen. Daar zullen dan vooral ook criminele types wel bij varen!

Boerenverstand ook gebruiken! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *