Banken: dom of onwil?

Goud Bank Bord Bij De Ingang Van Een Bankinstelling In Het Centrum Van De Financiële Sector Royalty-Vrije Foto, Plaatjes, Beelden En Stock Fotografie. Image 33907076.    Aan de Banken:

Controle en dossieropbouw is prima! Maar verdeel de beschikbare controle-kracht wat beter, zodat men zich niet op het allerkleinste, mogelijke, eventuele misbruik – bij de allerkleinste klantjes gaat richten – zéker als er geen werkelijke aanleiding is.

Het lijkt erop dat ook de algoritme-systemen bij de banken nog enige verbetering behoeven om niet in een zelfde situatie te belanden als de Belastingdienst!

En zorg eerst voor enige kennis over de klant voor je begint met telefonisch brutaliseren en dreigen met het opzeggen van de rekening! Een goed gesprek kan duidelijkheid verschaffen en dan hoef je ze ook niet elke maand lastig te vallen. O ja, en dat kan ook op een beschaafde manier!

En waar slaan dan vragen op zoals: Wat onderneemt u tegen zwart geld en mensenhandel; aan een bedrijf wat door de BIBOB getrokken is en die de vergunning bij een eerste aanwijzing daarvan al kan kwijt kan raken bij controle door de Politie, Gemeente en Belastingdienst; zo’n vraag is dan ook uiterst beledigend. Het lijkt alsof men bij de banken – zonder enige aanwijzing of kennis er vanuit gaat dat dat een standaard-werkwijze van een seksbedrijf is.

Verplichtingen opleggen dat maar 20-25% van de omzet contant afgestort mag worden, anders wordt de rekening opgezegd. Of een sekswerker, die men verplicht een verklaring te overleggen van de klant over de herkomst van het geld bij contact betalen. En het excuus: Daar hebben we opdracht van DNB voor! Klopt dus niet. Dàt men moet controleren – ja, maar de details hóe komen echt uit het eigen bankbeleid.

Banken gebruiken het zelfs als excuus om de maandkosten voor een rekening-courant (zonder enige faciliteit) op te schroeven naar € 150,- (standaard € 7,50-12.50). Omdat men zoveel werk heeft aan het natrekken van stortingen en opnames. Als je na een gesprek met die ondernemer wèl weet hoe het gaat: ga  dan wat nuttigs doen! Of om èlke maand een uitgebreide verklaring van de boekhouder te eisen. 

Dat doet men dus ondernemers aan die soms al 25 jaar klant zijn (dat lijkt dan niet in het dossier te staan?).

Nog steeds zijn er (nieuwe) ondernemers die bij geen enkele bank een zakelijke rekening kunnen openen; ook dat kan de veiligheid en controleerbaarheid van het geldverkeer niet ten goede komen. Ook het probleem met creditcards en verwerking daarvan is vaak een probleem.

Als het gaat om veilig en betrouwbaar betaalverkeer te bevorderen trekt men nu vaak aan de verkeerde kant van het touw. Als de banken het niet snappen komen we het graag uitleggen want:

Fraude voorkomen is een noodzaak – seks-ondernemertjes en sekswerkers pesten niet.

Heeft u problemen met de bank? 

Vraag dan om een schriftelijke bevestiging van een afwijzing of opzegging! En ga dat bij ons melden! mail ver.secretariaat@planet.nl of tel. 06 23 392989 – liefst met zo’n bevestiging (adresgegevens kunt u onzichtbaar maken). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *