Werken met sekswerkers van buiten Nederland

Voor sekswerkers van buiten de EU- en EER-landen is er slechts in uitzonderingsgevallen recht om hier als sekswerker te werken. Niet in of via een bedrijf,; noch om legaal persoonlijk de seksdiensten aan te bieden; noch om zelf een bedrijf te starten (er is geen Nederlands belang mee gediend). In uitzonderingsgevallen mag u dan alleen werken met een verblijfsvergunning waarop staat dat ‘arbeid is toegestaan’. U kunt ook wel een tewerkstelingsvergunning (TWV) aanvragen maar er zijn geen seksbedrijven waar met loondienst gewerkt wordt…

Maar komt men van binnen de EU- en EER-landen is er geen belemmering voor sekswerk… mits men aan de juiste leeftijd voldoet. Wettelijk ten minste 18 jaar, maar plaatselijk in de APV opgetrokken naar 21 jaar. En dat u zich hier vestigt of aanmeld als ‘niet ingezetene’ bij de gemeente. Daar krijgt u dan ook een ‘BSN- en belastingnummer’.

Op een toeristenvisum mag niet gewerkt worden; daarop mag u alleen 3 maanden verblijven. Ook het verblijf zonder inschrijving is beperkt tot 3 maanden. Wilt U na 3 maanden nog blijven of alsnog aan het werk moet dus eerst inschrijven anders is ook uw verblijf illegaal. Werkt U tòch wordt het visum per direct ingetrokken.

Indien u voor een ander beroep met een ‘werkvergunning’ reeds in Nederland werkzaam bent – bijvoorbeeld in de zorg – is werken in een ander beroep niet toegestaan; men raakt dan ook de arbeidsvergunning als zorgmedewerker kwijt.

Maar het werven  voor prostitutiearbeid – door een bedrijf of persoon – in een ander land is niet toegestaan en evenmin het ‘over een grens brengen met de kennelijke bedoeling dat diegene sekwerk gaat doen’. Het maakt u per definitie een mensenhandelaar, ook al is dat feitelijke werk in Nederland nog niet gestart. Werken in de prostitutie is dan alleen mogelijk als u in Nederland bent en  u persoonlijk  bij een bedrijf gaat melden.

We nemen dit hier op, omdat er  soms scherp op wordt gecontroleerd en sekswerkers uit ‘het buitenland’ zich vaak laten voorspiegelen dat het werken in Nederland is toegestaan, omdat het legaal is. Het is een legaal vak maar er zijn ook regels waar men dan aan moet voldoen. Dat geldt ook voor de locatie waar men werkt. 

Als u vanuit Nederland in een ander land iemand vraagt  sekswerkers te werven, is dat verboden: dat maakt dat U onderdeel geworden bent van een criminele organisatie – waarvan u dan als opdrachtgever ook de leider bent. 

Dat wetende is het niet slim als u dat negeert.

 Nadere informatie: Zie ook de website van de IND. Voor de leeftijd en inschrijving bij de betreffende gemeente.

2 thoughts on “Werken met sekswerkers van buiten Nederland

 1. Opzoek naar baan als prostituée. Ging de laatste jaren toch al zoveel vreemd dat ik hier beter mijn uitdaging en passie in vind en een punt heb gezet achter mijn relatie

  1. Helaas bemiddelen wij niet: niet voor klanten maar ook niet voor sekswerk.
   Maar je zou een seks-bedrijf kunnen bellen waar je denkt het beste op je plaats te zijn.
   Seksbedrijven die openlijk gevestigd zijn hebben allemaal een vergunning en worden op de voorwaarden gecontroleerd.
   Zij zullen je graag ontvangen en voorlichten over de werkwijze van het bedrijf.
   Ook hoe je er veilig en gecontroleerd kunt werken. Een afspraak tussen het seks-bedrijf en een sekswerker kan op elk moment ingaan en beeindigd worden
   Er is ook vast een voorlichtingsmap over gezondheidszorg en belastingen, hulpverlening etc
   Neem altijd een geldig ID mee anders mag je er niet in (vanwege een eventuele gemeentelijke bedrijfs-controle).
   Lijkt het je daar niets probeer bij een ander bedrijf! Wij wensen je succes.
   VER-secretariaat@planet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *