Thuiswerk – weer héél populair!

Maar… Is Thuiswerk legaal of illegaal?

Om te beginnen, het vak van prostituee (m/v) is een vrij beroep. In principe is thuiswerk als prostituee in
het eigen woonhuis (in en vanuit  huis) een legale activiteit. Dat moet je geheel zelfstandig doen, zònder hulp van een ander of tezamen met een collegaatje. Werk je niet helemaal alléén ontstaat onmiddellijk een vergunningplicht.

Maar in veel gevallen is de werkplek illegaal. Ooit is er een uitspraak geweest dat een prostituee geen aanspraak kon maken op vrije vestiging in een woonwijk, zoals dat geldt voor geachte beroepen als arts, advocaat of notaris. Er zijn gemeenten die elke vorm van prostitutie daarom uitsluiten op elke plek waar geen vergunning voor gegeven is. Meestal is dat dan geregeld in de APV. Meestal zal men dan ten minste één vergunning toestaan (bv. voor één escortbedrijf) maar dan hoeft er zelfs geen bedrijf gevestigd te zijn – maar het is dan niet uitgesloten dat men een vergunning kan aanvragen; hetgeen dan ook weer iets anders is dan dat het ook zover komt.

Is Thuiswerk als werkplek niet expliciet door de gemeente uitgesloten, mag men dus alléén (in of vanuit) het eigen woonadres werken. Je moet daar ook als bewoner in het BRP zijn ingeschreven. Je moet ook ingeschreven staan als beroepsmatig werkende (ZZP, niet als bedrijf!) bij de KvK; daarmee krijg je ook een relatie met de Belastingdienst.

Maar ook dan is enige vorm van reclame aan huis verboden (b.v. bordje, rode lamp ed. of met raam-kloppen en gebaren of in de deur staande aandacht van mogelijke klanten zoeken). Niet elke gemeente maar wel heel vaak zal men andere reclamevormen ook zien als een bedrijfsmatige activiteit (advertenties in de krant of op internet – zelfs al is er geen adresvermelding en slechts mobielnummer is vermeld) of rrn eigen website. Bij controle stelt een gemeente dat het om een bedrijf gaat; en dan ontbreekt de vergunning.
Men moet dan direct stoppen. Soms wordt, meestal bij herhaling, een (voorwaardelijke)-boete opgelegd of de woning tijdelijk gesloten. In extreme gevallen: men geeft de woningbouw/verhuurder bericht van het (betwiste) gebruik en volgt huisuitzetting.

Ook zal men kijken naar ‘overlast’ of ‘gevaar voor de openbare orde’ om tot sluiting te komen in voorkomend  geval. Een aantal gemeenten roept ook de bevolking op om prostitutie te melden.

Het lijkt vaak jacht op sekswerk uit morele overwegingen, al wordt dat niet toegegeven. Zo zou het dus níet moeten. De ene gemeente is daar heel streng in en een andere gaat er ruimer mee om. Je bent er dus niet als je denkt dat je vanwege Corona dan wel zolang de klantjes thuis kan laten komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *