Covid19, sluitingen, regels, voorschriften

13-10-2020.

Minister President Rutte en Minister De Jonge hebben in de persconferentie weer een aantal regels afgegeven en sluitingen bevolen die het Coronavirus moeten inperken. Het valt en staat met de loyale toepassing – slechts één stap van een ‘total lockdown;.

Daarbij past geen ontkennen van de verwoestende effecten van het virus op de gezondheid en economie – ook in onze sector. Het nakomen van de richtlijnen doe je overigens niet om de bewindslieden tevreden te stellen maar voor jezelf, de familie, de sekswerkers, de klanten – kortom voor ieder in jouw omgeving.

In het bedrijf heb je ook een verantwoordelijkheid – en ga daar stipt mee om – geef er geen eigen draai aan. Het is de enige mogelijkheid om van het zg, ‘nieuwe normaal’ af te komen.

Nu is de situatie voor onze sector, dat sekswerk nog steeds mogelijk is en de vergunde seksbedrijven open kunnen blijven, ondanks alle beperkende voorschriften.

In het algemeen is gewezen op minder verkeersbewegingen en daarom gaat ook de Horeca  ‘op slot’ en moeten ook koopavonden en -zondagen stoppen. Het zijn concentraties van veel mensen – een sterk risico. Het beperken van die bewegingen in het verkeer treft ook onze sector: het zij zo. De maatregelen gaan in op de 14e vanaf 22.00uur

De eventuele extra Horeca-vergunning in een seksclub is gegeven voor de bij-activiteit en niet bedoeld als ‘openbaar café, restaurant of hotel’ en het wordt – mits u daar geen misbruik van maakt – geen reden voor sluiting, althans op dit moment. We raden u aan daarmee heel terughoudend om te gaan en als het barbedrijf cruciaal is, om dan dat deel van uw bedrijf af te sluiten – alleen het seksbedrijf kan nog doorgaan.

De regel om geen drank na 20.00 uur te verkopen is niet van toepassing; het is bedoeld voor de winkel-verkoop. Daaruit volgt ook dat u geen verkoop moet plegen ‘om mee te nemen naar huis’, dan gaat u in de fout met de bedoeling van de richtlijnen. Telkens de grenzen opzoeken is ook niet verstandig.

Het is van belang dat U zich dan wel aan de regels houdt. Bij de afspraak en ontvangst van de klant, het registratie-verzoek, de anderhalve meter maatregel en een mondkapje tot men zit in het bar-gedeelte of andere ontvangruimte. Probeer de directe contacten tussen de klanten onderling maximaal te beperken (ze komen primair immers niet voor elkaar!). Zo ja, dan is dat dus niet de bedoeling.

Ook al zijn er vanaf 1 juli toen sekswerk weer werd vrijgegeven geen aanwijzing van besmettingen in samenhang met seksbedrijven en sekswerk: Bekijk toch continue waar u risico’s kunt uitsluiten. Door U maximaal in te zetten kunnen de bedrijven binnen de vergunningstijden open blijven; gaat het tòch verkeerd, dàn dreigt ook voor onze bedrijven wederom sluiting.

De huidige fase is voorlopig vier weken van kracht en na 2 weken zal men kijken naar eventuele aanpassingen. Indien de problemen toch weer verder oplopen is – bij aankondiging van weer zwaardere maatregelen – aan een sluiting voor sekswerk ook niet meer te ontkomen. Ook kunnen de 25 veiligheidsregio’s nadere regels en voorschriften bekendmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *