Persbericht

Corona-Persbericht:  Protocollen seksbedrijven

Van de Rijksoverheid mogen sekswerkers op zijn vroegst na 1 september weer aan het werk. Blijkbaar vindt men sekswerk bijzonder risicovol als het om de verspreiding van het coronavirus gaat, maar dan heb je een heel verkeerd beeld van wat sekswerk is. Wij zijn dan ook van mening dat het merendeel van de bedrijven prima per 1 juni kan herstarten: in ieder geval de escort, de   massagebedrijven, de privéhuizen, maar zelfs de seksclubs.

Als je bij sekswerk denkt aan twee mensen die voortdurend in elkaars gezicht blazen en aan enorme verkeersverplaatsingen en gigantische parkeerdruk, dan lijkt herstart momenteel niet mogelijk, maar dat
beeld klopt dus niet. Het gaat binnen de seksbedrijven om een-op-een contacten, gemiddeld zo’n 3 per dag, waarbij gewerkt wordt volgens strenge richtlijnen van het RIVM m.b.t. hygiëne (de Landelijke hygiëneregels sekswerk). De verkeersbewegingen zijn welbeschouwd verwaarloosbaar. Vanwege het coronavirus, hebben wij in aanvulling op de richtlijnen van het RIVM – die de bedrijven en sekswerkers dus sowieso al volgen – een protocol ontwikkeld. U vindt het op onze site:  www.ver-nieuws.nl. Wij vragen hier serieuze aandacht voor. In de supermarkt of bij de net weer geopende kapper loop je meer risico, ondanks de voorzorgsmaatregelen!

Een ander argument voor een snellere herstart dan na 1 september, is dat een groot deel van de sekswerkers momenteel buiten de boot valt als het gaat om compensatie van hun weggevallen inkomsten. Zij werken
binnen de bedrijven via de zogenaamde opting-in regeling en komen daardoor niet in aanmerking voor steun uit een van de noodfondsen: zij zijn noch in loondienst, noch zelfstandig. De enige optie die hun rest is het aanvragen van een Bzb-uitkering bij hun gemeente, maar die aanvraag wordt meestal afgewezen (Amsterdam en Groningen zijn de gunstige uitzondering hierop) of de beoordeling ervan duurt maanden. Veel van deze sekswerkers werken door, omdat ze anders niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Dat is op dit moment alleen mogelijk in het illegale circuit, met alle gevaren van dien. Gezien de omstandigheden is het ze ons inziens niet kwalijk te nemen, ze zien geen andere mogelijkheid.  

Als de bedrijven nog langer dicht moeten blijven en sekswerkers de mogelijkheid wordt ontnomen op een legale werkplek, zonder ze een vangnet te bieden, dan werkt de overheid indirect mee aan het creëren van een groeiend illegaal circuit. Dat kan niet de bedoeling zijn. Mede daarom pleiten wij voor een eerdere herstart.

Bestuur VER

Contact: VER.secretariaat@planet.nl of tel 06 45 328 382

One thought on “Persbericht

  1. Dank voor jullie inzet,ben zelf geen lid,maar waardeer Uw inzet zeer! 1 september is i.d.d de doodsteek voor velen in de branche. Ik zie zo wie zo geen risicoverschil in een massage met bijv een handjob(HP) of een gezicht/hoofdmassage bij de schoonheidsspecialist,en zo kan ik nog wel enkele voorbeelden benoemen.
    We zouden op zijn minst alle opengesteld moeten worden voor het uitvoeren van massages+handmatig hoogtepunt per 1 juni.. verder als je je ziek voelt ga je niet gezellig naar een club o.i.d. dit geld tevens voor de sekswerker,deze zal ook niet gaan werken.
    Ook kan je aanbevelen bij andere handelingen,slechts standjes uit te voeren waarbij er geen face to face contact is. zoals doggy, reversed cowboy.(lijkt mij door beide op dit moment gewenst)
    Ook de doorstroom van het aantal klanten per dag is te verwaarlozen t.o.v. bijvoorbeeld een kapper. Tevens worden vaak nu al klanten van mekaar gescheiden om elkaar zo min mogelijk tegen te komen binnen de club.Daar komt nog eens bij de de hygiene maatregelen in het algemeen bij de meeste bedrijven dik in orde zijn.Onze branche is ook geen superspreader van soa,s e/o andere infecties.
    Dus open voor iedereen, per i juni.zeker met het opgestelde protocol. Het kan toch niet zo zijn dat de overheid bepaalt of wij failliet gaan! (of is dit wat ze willen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *